projecten

bureau

 

 

 
 

Tolheuvel

Het buitengebied kenmerkt zich ter plaatse door lintbebouwing. De bebouwing op het perceel bestond uit een hoofdgebouw, bijgebouw en vrijstaande garage. Het bestaande bijgebouw was de resultante van diverse verbouwingen en is compleet verwijderd. Aan de Noord-West zijde van het perceel heeft men vrij uitzicht over het cultuurlandschap. De ver- / nieuwbouw oriënteerd zich met name op deze richting.

De bouwmassa van het woonhuis bestaat uit vier volumes. Het bestaande hoofdgebouw is zoveel mogelijk in tact gelaten. Als tegenhanger van het dit strenge jaren 60 type is een contrasterend volume geïntroduceerd. Uit het nieuwe volume schuift het tussenlid dat de twee massa's verbind. Het vierde losstaande volume blijft volledig ongewijzigd.

Het tussenlid verbind niet alleen twee hoofdvolumes maar fungeert tevens als spil van het ensemble. De kern van het tussenlid is een patio waar omheen verkeersruimte en badruimte zijn gelegen. De koppeling van de patio met de badkamer versterken het introverte karakter van deze ruimten.

De verkeersruimte verbind de leefkeuken in de oudbouw en de zitkamer in de nieuwbouw. De langwerpige opzet geeft de leefkeuken richting. Deze richting wordt door een nieuw bloemvenster, met uitzicht naar de A2, aan de voorzijde benadrukt. Vanuit de zitkamer en het ernaast gelegen terras heeft men een uniek uitzicht over het omringende cultuurlandschap.

A box with a view!

opdrachtgever:
Mooren

project:
Uitbreiding woonhuis

locatie:
Buitengebied - Nederweert

ontwerp:
2006-2007

uitvoering:
2008-2009

consultants:
Adviesbureau van Meijl - Verhaegh